NYHETER


Vi. är nyfikna på detta just nu

Att designa med AI som inspirationskälla och komplement blir snabbt en del av arkitektkontorens arbetsprocess... Bilderna är resultatet av att jag matade in en egen renderad bild av en sjöstuga och sedan använde olika slags promtar i Midjourney tillsammans med bilden.

Ibland blir resultaten inte användbara men om man lär sig hantera det man matar in kan man få idéer att arbeta vidare på!

BÖCKER, VERKTYG & INSPIRATION

Skapa ett hem för det som betyder mest i ditt liv...

I boken The Kinfolk Home presenterar författaren Nathan Williams och Kinfolk-teamet  35 bostäder för ett långsamt liv – rum som uppmuntrar oss att återta vår tid och ägna den åt vad som än ger oss glädje och mening.

 Denna syn på arkitektur och inredning handlar om att identifiera vad och vem vi helt enkelt inte kan leva utan.

Design kan vara en stark kraft!



Ilse Crawford i boken A frame for life om sin syn på inredning som hon upplever som ibland underskattad, missförstådd och bagatelliserad. Den avfärdas alltför ofta som något ytligt, utan egenvärde. Ett tillägg. Det är ett misstag att tänka på inredningsarkitektur som en lyx att tillämpa om det finns pengar kvar på slutet, snarare än en integrerad del av att skapa och forma nya verkligheter från början.

Att hålla ordning



Notebooks och papper i all ära, men när det kommer till att ta snabba anteckningar, att skissa ned en plötslig idé, göra en notering på en digital ritning eller att i steget lägga till en tanke i "att göra" - då använder vi reMarkable.
  Vi tycker det fungerar utmärkt och enheten är lätt att ta med på möten och ut till bygget.


Arkitektur från "over there"



The Local Project: Inspirerande reportage om arkitektur och inredningsdesign i Australien och Nya Zeeland på Youtube, i bokform samt i bildform på deras hemsida
  En oändlig källa att gräva i...


Fotografi:

Thimothy Kaye


PÅ RITBORDET


Vi. jobbar med detta just nu

D5_Image_20240112_204353
D5_Image_20240112_200722
D5_Image_20240112_204034
D5_Image_20240112_195333
D5_Image_20240112_193039 k
D5_Image_20240112_193520

Generös walk-in-closet


En walk-in-closet till ett anrikt säteri med ramverk i trä för en modern touch i samklang med målade profilerade snickeridetaljer för att flirta med byggnaden i övrigt.

Idekoncept restaurang
Analys
Förslag utbyggnad
Transparens
Sektioner
Material
Orangeriet
Bakre utrymmen
Skissandet
Koncept restaurang_Page_8
Utbyggnad restaurang mörkt trä mellan partier

Inredningskoncept Restaurang


Vi har arbetat med ett inredningskoncept samt med ett tillägg på en byggnad vilken är tänkt att transformeras till en gårdsrestaurang.

Designprocessen


Här beskriver vi lite kort en del av designprocessen - hur går det till och hur startar man egentligen idéarbetet...

Kök näsby säteri 1
kök näsby säteri 5
kök näsby säteri 3
kök näsby säteri 9
kök näsby säteri 8

Stort lantkök


Vi har ritat ett stort härligt lantligt kök med en rejäl bred spis med inbyggd fläkt, dubbla diskmaskiner, pocketdörrar och vackra vitrinskåp. Bänkskiva i vit granit.

INSPIRATION & FAKTA


Vi. vill dela lite kunskap

FÄRGSCHEMAN I INREDNING

 

  Vi har förut skrivit om färglära och färgpsykologi både i allmänhet och hur det kan påverka inredning och upplevelsen av rum.

(Läs mer under FÄRGLÄRA)


  Nu mer än någonsin behöver hemmet rymma flera olika funktioner när vi i storstäderna bor på mindre ytor, när varje kvadratmeter blir dyrare att bygga och att hyra och när vi samtidigt kanske arbetar hemifrån vissa dagar. Vi behöver vara kreativa och skapa rum som kan låna sig till flera situationer, vilket gör att vi kanske kan tänka i banorna att använda mer harmoniska färgpaletter och material som skapar en bas för livet vi lever för att sedan addera accenter vilka är enkla att byta ut.


  Att basera ett färgschema på naturens färger är ett säkert kort. Att blanda naturliga material med jordnära kulörer kombinerat med gröna växter ger en stark koppling till naturen utanför. En sådan bas kan också ganska enkelt förändras till något helt annat genom att lyfta in fler kulörer från färgcirkeln. Mängden innovativa material att välja mellan blir bara fler och det gör inte valen enklare. Då kan det vara bra att lägga grunden i ett hållbart koncept gällande färgschemat för att sedan göra urvalet mindre eftersom vissa material kan uteslutas pga var de ligger i färgcirkeln exempelvis.


ATT SAMMANSTÄLLA ETT FÄRGSCHEMA

 

 När du sätter ihop ett färgschema finns det några steg du kan följa för att säkerställa att du uppnår det resultat och den känsla du tänkt dig. Försök att undvika att följa trender genom att kopiera dem, utan ställ dig själv frågan om vilken känsla du vill skapa i ditt hem. Du kanske behöver ha lugn och harmoni i ett rum men önskar kreativitet i ett annat. Ett rum kanske behöver vara multifunktionellt och mer neutralt osv. Tänk dig in i hur du lever i ditt nya hem och skriv ned ditt syfte och mål – kanske behöver du dela upp utrymmena i olika zoner om de varierar.


  Vi pratar ofta om moodboard men det har blivit lite urvattnat som koncept. Använder man det på rätt sätt så är det ett bra grundverktyg att ha som referens genom projekten. Vi som arbetar med arkitektur och inredning använder det dagligen men ofta uppdelat i  materialboard/konceptboard/färgkoncept. Du kan använda det på ett omvänt och undersökande sätt genom att analysera miljöer som du trivs i - vilket färgschema har de egentligen? Utifrån det kan du bygga upp ditt eget och experimentera vidare med. 

FÄRGLÄRA

 
  Färglära beskriver vetenskapen och psykologin gällande kulörer och dess påverkan på människan. Den beskriver hur vi associerar vissa färger med specifika känslor eller beteenden och hur färgcirkeln och olika färgmodeller kan hjälpa oss att förstå och använda detta. Utöver dess psykologiska effekter som att skapa olika stämningar och atmosfärer i ett rum kan färg användas i inredningsdesign för att påverka utrymmen visuellt.


FÄRGCIRKELN
  Färgcirkeln består av 12 färger och det kan delas upp i tre olika grupper: primärfärger, sekundärfärger och tertiärfärger.

Primärfärgerna är kulörerna Rött, Grönt och Blått och de kallas för primärfärger eftersom det inte går att skapa dem genom att blanda samman andra kulörer. Den skiljer sig från det svenska NCS-systemet vilket är uppbyggt för att beskriva färg utifrån Gult, Rött, Grönt och Blått. I den grundläggande färgcirkeln används inte grönt eftersom grönt fås genom att blanda gult och blått.


1. När vi talar om att en färg är gul eller röd exempelvis så benämns det som färgens Kulör.

2. En kulörton är var kulören befinner sig på färgcirkeln, alltsp om den exempelvis är gulorange eller mer rödorange.

2. Genom att lägga till svart eller vitt till en kulör skapar vi Valörer och man kan också säga att en kulör har en viss svärta. När man talar om en ”ren färg” så har den ingen svärta.

3. En kulörs Mättnad kan beskrivas som dess intensitet och motsvarar hur mycket pigment den har i sig.

4. När man talat om Nyans menar man små skillnader av en färgton i valör (svärta och ljushet) samt olika mättnad.


FÄRG OCH UPPFATTNINGEN AV RUM
  Färg kan ha en betydande inverkan på uppfattningen av ett rum. När du väljer färger, studera då också det naturliga ljuset i rummet, och fundera på vad du vill uppnå för stämningen och visuell effekt. Det naturliga ljuset kan komma från olika väderstreck och det medför att färgerna upplevs olika. En blå kulör i ett rum som vetter mot norr upplevs som blåare och kallare eftersom norrljuset är diffuserat blått exempelvis.


  Generellt sett får ljusa färger ett rum att verka luftigare, ljusare och rymligare. De reflekterar mer ljus än mörka färger, vilket kan få väggarna att verka dra sig tillbaka och skapa illusionen av mer utrymme. Mörka färger gör ofta att ett rum "förminskas" och att det känns mer inneslutet. Detta kan vara en fördel i vissa situationer, som när du vill skapa en mysig atmosfär och få rummet att kännas mer omhuldande. När mörka valörer implementeras med kunskap kan de ge rummet en känsla av djup och rikedom.


  Förutom väggfärger kan du också använda andra element i rummet för att skapa illusionen av mer eller mindre utrymme. Till exempel kan du använda ljusare färger på möbler, gardiner och accessoarer vilka hjälper till att göra rummet mer öppet och luftigt och tvärtom med mörka nyanser.

  En annan viktig faktor att överväga när du väljer färger eller material är taket. Att måla taket i en ljusare färg än väggarna, som vi oftast gör, hjälper till att skapa intrycket av ett högre tak och gör rummet visuellt mer rymligt. Om taket målas i en mörkare färg än väggarna eller ges ett annat material som exempelvis trä, skapar det intrycket av ett lägre tak och kan få rummet att kännas mer omslutande.


FÄRGPSYKOLOGI I INREDNINGSDESIGN
  Färgpsykologi är ett forskningsområde som undersöker hur och varför färg påverkar oss beteendemässigt men också vårt beslutsfattande. Det finns medfödda preferenser och inlärda sådana både kulturellt och personligt. En färg kan ge helt olika association beroende på vilken valör och mättnad som används. Varumärken exempelvis använder denna forskning mycket. Kulturella skillander finns också naturligtvis som exempelvis att vi förknippar svart med sorg medan det i andra kulturer motsvarande kulör är vitt och gult är i vissa religioner kunskapens färg med vi ger detta färgen lila osv. Att vi ser rött och grönt som ”av” och ”på” eller rött och blått som varmt och kallt är inlärt naturligtvis. 


  När det gäller vår byggda miljö spelar färger en stor roll för hur vi känner oss på en viss plats och tillsammans med material, ljusdesign, kultur och arkitekturen i sig skapar de den platsspecifika upplevelsen.